Mik a kulcsos széf előnyei (és hátrányai)?

Kulcsos széf

Jobb ha kulcsos széfed van?

 

Nagy dilemma egy páncélszekrény vásárlása előtt, hogy milyen típusút válasszunk. Az egyik, igen népszerű típus a kulcsos széf, amelynek számos előnye és hátránya is van. Nagyon népszerűek a piacon, és sokan választják ezt a variációt értékeik védelmében. Most megnézzük a pro-kontra érveket!

Ha nagyobb értéket tartasz a lakásodban, akkor érdemes beszerezned egy széfet, legyen szó készpénzről, ékszerekről vagy eszmei értékkel bíró tárgyakról. Csak így lehetsz biztos abban, hogy kizárólag te férhetsz hozzá ezekhez a dolgokhoz. Lássuk, mi mindent érdemes tudni a kulcsos széfekkel kapcsolatban!

 

Kinek jó a kulcsos széf?

 

Olyanok számára nagyon előnyös, akik szeretik az egyszerű megoldásokat, és nem szívesen jegyeznek meg egy újabb kódot a számtalan jelszó és PIN kód mellé, ami a fejükben van. Az ilyen széfzárak kezelése ugyanis nem igényel szinte semmilyen különösebb odafigyelést, gyakorlatot vagy pontosságot. Sőt, különösen remek döntés ez azok számára, akiktől távol áll az elektronika, és esküsznek a hagyományos megoldásokra.

 

Mitől függ a biztonsági szint?

 

Ezeknek a páncélszekrényeknek a biztonsági szintje több tényezőtől is függ. Egyrészt mérvadó a széfzárban elhelyezett lamellák száma, fontos az, hogy milyen anyagból készült a szerkezet, és számít emellett az összeszerelés pontossága is. Szintén oda kell figyelni arra, hogy maga a széf mozdíthatatlan legyen, tehát valamilyen módon rögzíteni kell.

 

Milyen típusai vannak?

 

A kulcsos széf verziók között megkülönböztetünk egy-, két- és csillagtollú trezor kulcsokat, valamint körkulcsos nyitásúakat. Ez utóbbiakat semmiképp nem ajánljuk, könnyű támadhatósága miatt. Ezekkel kapcsolatban azt érdemes tudni, hogy minél szélesebb a kulcstoll és minél összetettebb annak kialakítása, annál nagyobb a biztonsági fokozat, amit nyújt. 

 

Milyen előnyei vannak a kulcsos széfeknek?

 

Az egyik igen komoly érv, amely e trezorok mellett szól, hogy általában kedvező árkategóriában mozognak, ráadásul a használatuk különösen egyszerű. Nem szükséges fejben tartani semmilyen kódot, mindössze a kulcs számára kell egy megfelelő helyet találni. Ezek esetében nincs szükség semmilyen áram- vagy energiaforrás használatára, ezáltal gyakorlatilag bárhol beüzemelhetők és nem jelentenek további költségeket. 

 

Milyen hátrányai vannak?

 

Természetesen vannak olyan tényezők is, amelyek bizonyos szempontból hátrányt jelenthetnek e téren. Egyrészt a kulcs számára mindenképpen biztonságos helyet kell találni, amely okozhat fejtörést vagy kellemetlenséget, hiszen mindenképpen fontos, hogy az ne kerülhessen illetéktelen kezekbe, és ne vesszen el. Mivel manuálisan nyílik és záródik, használatuk utólag nem ellenőrizhető, ellentétben a kódos verziókkal. 

 

Vegyes nyitású széfek

 

Ez azt jelenti, hogy valamilyen számkombinációs nyitás, és kulcsos nyitás is lehetséges. Ezek előnye a magasabb biztonság, vagyis a széfzár kinyitása nehezebb, de hátrányuk a nagyobb hibalehetőség.

 

Mi történik, ha meghibásodik a kulcsos széf?

 

Kellemetlen eset, de megtörténhet, hogy valamiért nem nyílik ki a széfed. A legfontosabb, hogy ne ütögesd, ne vágd ki az ajtaját, ne próbáld egyedül feltörni a zárat és a flexet is felejtsd el gyorsan, mert hatalmas károkat okozhatsz vele, akár a széf teljes tartalma megsemmisülhet. Az interneten található videók ilyenkor nem a barátaid. Egy szakember azonban könnyen és gyorsan ki tudja nyitni a széfed, és ha igazi szakértőt hívsz, akkor a zár miatt sem kell aggódnod, hiszen a nyitás valószínűleg roncsolásmentes lesz. 

Ha széf vásárlás előtt állsz, számos tényezőt érdemes figyelembe venni. Ezek közül a legfontosabbak a saját igényeid, ezt semmilyen internetes oldal nem mondhatja meg neked – még ez sem.

Ne felejtsd el, hogy egy ilyen szerkezetet hosszú évekre vásárol az ember, ezért az áránál is sokkal fontosabb a minőség, és a hosszú távú megbízhatóság.
A kulcsos széf pedig éppen ezt nyújtja… 

 

Szabo Denes

Hívj most! 06 20 575-15-95